Jomfru Maria

“Jomfru Maria” 120×100 cm 2018

Her er et maleri af Jomfru Maria. Hun sidder i en gammel eg, hvori der bor en trold. Egen står på Troldhøj i Gjern Bakker. Jeg har malet det så nøjagtigt efter en nattedrøm, som jeg husker det.

Jeg grublede i ca. et år over, hvordan det kunne ske, at Maria sad i en gammel eg i Jylland. Jeg kom aldrig frem til et svar. Jeg ved bare, at jeg elsker at gå tur i Gjern Bakker, og at der er en fantastisk udsigt fra Troldhøj. Billedet blev ved at rumstere for mit indre blik, så jeg besluttede mig for at male det.

Det er min eventyrlystne søster, Nancy, som sidder model. Hun har tilfældigvis et sjal, som minder om det Maria har på i drømmen. Nancy kom kørende efter arbejde, en dag, i december hvor det bliver så tidligt mørkt. Vi havde marcipanbrød og kaffe klar i bilen, og drønede afsted mod bakkerne. Rekvisitter, skulle vi bruge to af. En lygte og en slaskedukke. Dem havde vi fundet på genbrugsstationen. Man kan ikke se, at dukken næsten er gået fra hinanden, fordi den er pakket varmt ind og ligger trygt i Marias arme. Det var skægt, at Nancy var i så godt humør. Træklatring i tusmørke, er ellers ikke ufarligt for en kvinde med en skadet ryg. Men hun tænkte bare på at nusse om den lille, og kalde den “lille skat”. I drømmen havde Maria sjalet om hovedet, men Nancy havde sådan en fantastisk hårdag, den dag, at jeg valgte at lade det glide ned. Det er den eneste afvigelse, som jeg bevidst har konstrueret.

Turen ned mod bilen, blev dramatisk. Nancy kan ikke tåle bump i ryggen, og hun fik et lille stød, hver gang der var en knold på stien. Men vi blev nødt til at holde lyskeglen fremadrettet for at finde vej. Lygten, viste sig ganske hurtigt at være ringe, og jeg blev bange, fordi jeg havde lovet, at jeg kendte vejen godt, og med garanti kunne finde tilbage . Jeg gik med hjertet oppe i halsen, men prøvede at skjule det for min søster, som var ivrig af glæde. Hun elsker eventyr.

Jeg tænker stadig på, hvorfor Jomfru Maria sidder oppe i træet, en stjerneklar vinternat, med sit lille barn.